Högerregeln

Varje morgon när jag kliver av tåget vid Stockholms Central har jag en rulltrappa upp och en trappa ner för att komma till pendeltåget som tar mig till min slutliga destination. Där har jag en trappa ner och en trappa upp innan jag är ute på gatan.
Det blir rätt många tillfällen att samsas med andra människor om utrymmet. Och de flesta av alla dessa människor har ju bråttom av ena eller andra skälet. Man vill fort fram för att ta sig dit man ska.
 
Och i detta har ett outtalat regelverk skapats. Man vet vad som gäller för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Det är här högerregeln kommer in. Man håller till höger i trapporna helt enkelt såvida man inte har för avsikt att springa eller i alla fall röra sig fortare än de flesta andra. Då kan man köra om i vänsterfil. Och så länge alla följer detta fungerar allt rätt bra.
 
Problemen uppstår när någon inte lever efter detta regelverk genom att ställa en stor resväska bredvid sig i rulltrappan eller när två personer står i bredd eller när någon får för sig (HEMSKA TANKE) att gå på fel sida. Med fel sida menar jag att hålla så mycket till vänster att man hamnar i mötande med de som kommer från andra hållet. Och att då vägra flytta på sig stökar till det rejält i trapptrafiken.
 
Stökar till men är säkerligen intressant att studera om man nu har tid med det.
 
håll dig till höger Svensson (höj volymen)
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Nini Tjäder:

skriven

Förr gjorde folk det, höll till höger i transportsträckorna och på trottoarerna, men det har nästan försvunnit. Svenskar är riktigt dåliga på att gå så de inte är i vägen när det är mycket folk. Det retar jag mig på var gång jag åker in till stan med pendeln och ska passera gången vid Centralen, och ner i T-banan. Jämför med länder söderöver där det ofta är mycket folk ute, men inte snubblar man på varandra eller går in i varandra för det. Svenskarna tror ofta att de är ensamma där de kommer med sina dragväskor, dramaten, barnvagnar… eller stannar mitt i flödet för att prata antingen med en vän de möter eller i mobilen,utan att först kolla så ingen är direkt bakom dem. Och så går man rakt in i dem för det blev tvärstopp. Svenskar har mycket att lära sig om hur man går där det är mycket folk (och hur man cyklar där cykel och gångtrafikant ska dela bana).

2 Caroline:

skriven

Till och med jag som bor på "landet" stör mig på detta när jag är i Stockholm...

Ha en fin helg!

Svar: Hoppas din helg varit fin
Chris och Jonas

3 Stefan:

skriven

Tänker på det varje gång jag läser dina inlägg.
Du tar fantastiska bilder som vävs samman snyggt med texten. Där har jag en del att lära : )

Svar: Och du är så himla rar som säger det. Tack
Chris och Jonas

Kommentera här: