Chokladblomma

"Att man ska behöva komma till en plats för blinda för att bli sedd" så skriver de på Almåsa konferensanläggnings hemsida.
 
Och för dom som inte vet vad Almåsa är kan den meningen kanske te sig en smula kryptisk. Men för mig som varit där är just den meningen precis vad min upplevelse handlade om. Dels gick jag en helt fantastisk utbildning under en veckas tid där och dels var Almåsa väldigt speciellt just på grund av hur det var uppbyggt. Nu ska det sägas att det är kanske 10 år sedan jag var där så om något förändrats vore det inte särskilt konstigt.
 
Almåsa köptes 1959 av Stiftelsen de blindas väl. Därför finns det stolpar placerade utomhus som förmedlar information om vad man kan se. Många växter sprider väldoft utomhus. Allt är liksom anpassat för människor som är blinda och för att de ska få en härlig upplevelse.
 
Sen finns det en svartkrog också. Inte svartkrog på det sätt vi kanske oftast förknippar det ordet med. Utan en krog där vi seende får äta i beckmörker och blir uppassade precis som på vilken vanlig restaurang som helst. Men att äta i beckmörker när man är seende är ingen lätt uppgift. Och det där med att konversera när man inte kan se personen. Kroppsspråk och ögonkontakt betyder ju så oerhört mycket men när man inte har det att tillgå blir upplevelsen en helt annan.
 
Och det var just under denna kurs som jag hittade en blomma som doftade choklad. En chokladblomma. Men det visade sig svårare än jag trodde att hitta en sådan att köpa. Efter en hel del kontaktande via nätet hittade jag dock en kvinna någonstans norr om Dalälven som så snällt skickade en stickling av blomman via post. Och den växer och frodas alldeles intill vår altan. Och varje år när den blommar förundras jag över hur den hamnat hos mig och hur tillfälligheternas spel gjorde att just jag bestämde mig för att ha en chokladblomma i min rabattl.
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Challe:

skriven

Jag har också googlat massor efter chokladblommor och instämmer; De verkar svåra att hitta. Min sambo önskar sig en i födelsedagspresent. Och hon önskar sig ingenting annat. Där de finns i onlinebutikernas sortiment har jag fått beskedet att de är slut eller har regnat bort. Om du kan får du gärna sätta mig i kontakt med den där kvinnan norr om Dalälven!

Kommentera här: