Sk(r)ämmas

Arbetsförmedlingen har gjort fel vilket resulterat i att en hel massa människor fått fel ersättning. De som drabbats är människor som redan har det svårt. Människor vars ekonomi säkerligen påverkas av några hundralappar här eller där. Människor som har rätt till rätt ersättning och som nu kanske har fått fel pengar utbetalade.
 
Om nu man gjort fel så bör man rätta till det. Och då enbart i de fall människor fått för lite ersättning. För om jag, som har förmånen att ha ett arbete, får för mycket i lön på ett sätt som gör att jag kan anses ha mottagit pengarna i god tro så är det väldigt svårt för arbetsgivaren att kräva tillbaka dessa pengar. Och jag tror faktiskt att de som fått för mycket pengar p g a AF's felaktiga rutiner  har mottagit pengar i god tro. Regelsystemet är så krångligt att det många gånger är svårt för gemene man och kvinna att förstå exakt hur ersättningarna ska se ut. Så låt de som fått för mycket behålla pengarna. Men se till att de som fått för lite får den ersättning de har rätt till.
 
Men AF har bestämt att man inte ska göra något och man rekommenderar inte att folk gör något heller. Låt lagt kort ligga helt enkelt. Och man hänvisar till att de här människorna kan bli återbetalningsskyldiga på både det ena och det andra sättet om de agerar och om de ber att AF/FK öppnar ärendena. För då minsann kan det påverka alla pengar de har fått och alla de möjligen skulle kunna få. Snacka om skrämselpropaganda. SItt still i båten tror jag var det uttryck som användes.
 
Och det är klart att AF vill att människorna ska sitta still i båten. För dels handlar det om en massa pengar som kanske måste betalas ut och dels handlar det om en massa arbete som säkerligen skulle stöka till det.
 
Och jag önskar att någon jurist tittar på detta och går in och talar om hur det förhåller sig - skulle verkligen de som fått för mycket behöva betala tillbaka pengar?
 
AF borde skämmas och sluta skrämmas.
 
 

Kommentarer:

1 Inger Maryissa:

skriven

Jag tycker också att de som fått för lite ersättning borde få möjlighet att få det justerat och få pengar retroaktivt
men kanske det är det A-kassan vill undvika genom att skrämmas med att inte ge sig tillkänna för att kolla...
för jag tycker absolut inte att de som fått för mycket ska behöva vara rädda för att behöva betala tillbaka
det är ju A-kassan som gjort fel och inte de

Kommentera här: